Haal meer uit uw stroomnetwerk!

Nieuws

Haal meer uit uw stroomnetwerk!

Hoe is het met jouw power quality?

Steeds meer klanten van RTP willen hun ‘power quality’ verbeteren. Logisch, want de voordelen zijn legio: je monitort je energieverbruik, benut de beschikbare energie efficiënter en verbetert de levensduur van je apparatuur. Met een speciale ‘analyzer’ kan de RTP-adviseur u vertellen welke winst er uit uw stroomnetwerk nog te halen valt.

Het schuim op je biertje
‘Een verstandige ondernemer zorgt ervoor dat er zo min mogelijk ‘blind vermogen’ in zijn netwerk zit. Want het is zonde van de energie. Vergelijk het met het schuim op je biertje.’

Power Quality Meter

RTP gebruikt een speciale Power Quality Analyzer Meter om systematisch alles te meten wat er in uw energienetwerk gebeurt. Te beginnen bij de hoofdmeter, dan naar de verdeelkasten, enzovoort. Steeds wordt gekeken wat er in de loop van een aantal dagen gebeurt. Zo monitort hij stapsgewijs de hele installatie.

Dit kan er aan de hand zijn

Een verminderde power quality kan allerlei gevolgen hebben, die vaak (te) laat worden opgemerkt. Allereerst natuurlijk verlies van stroomcapaciteit. Maar er kan ook warmteontwikkeling ontstaan op bepaalde plekken in het stroomnetwerk, of er kunnen storingen optreden in de verlichting of in apparaten. De Power Quality Analyzer detecteert de oorzaak van die problemen:

 • Piekbelasting van het netwerk
  Er kan sprake zijn van piekbelasting van het netwerk. Dit kan door het aanpassen van automatische (inschakel)instellingen vaak al opgelost worden.
 • Harmonische vervuiling
  De ideale spanning is sinusvormig, binnen Nederland is dit een 50Hz netspanning. Wanneer binnen deze spanning ook andere frequenties aanwezig zijn, in een veelvoud van de netfrequentie, spreekt men over ‘harmonische’, oftewel een vervorming van het signaal. Die vervorming ontstaat doordat sommige apparaten geen lineair verdrag vertonen, voorbeelden hiervan zijn gelijkrichters (zit in veel apparatuur), computers, frequentieregelaars, LED-verlichting, maar ook zonnepanelen (omvormers).

  Het gevolg van deze niet lineaire belastingen kan zijn: verhitting van bekabeling of installatieautomaten, storingen in gevoelige apparatuur (bijvoorbeeld CT-scanners), levensduurvermindering van apparatuur, maar ook trillingen door transformatoren (de belasting wordt scheefgetrokken waardoor er een onbalans ontstaat). Met gespecialiseerde apparatuur kunnen wij de vervorming van het signaal opheffen.

 • Slechte apparatuur
  De meting kan ook uitwijzen dat sommige apparatuur simpelweg niet goed functioneert.